Wie zijn Wij

Historie
In 1997, bij het 1050 jaar bestaan van de gemeente Olst is de Appelloop voor de eerste keer georganiseerd. De grote gangmakers in de beginjaren zijn Frans Driessen en William Klein Boonschate. In de eerste tien jaar trekken deze mannen de gehele organisatie naar zich toe. Ze weten van begin af aan veel enthousiaste vrijwilligers op de been te brengen. Ieder jaar valt er in de krant te lezen dat het aantal deelnemers weer is toegenomen.

De Appelloop wordt op de woensdagavond voor de derde zaterdag (Jaarmarkt) in september gehouden als start van de feestweek in Olst. De naam Appelloop heeft een dubbele betekenis. Op het moment dat de Appelloop voor het eerst wordt gehouden, hebben we in de gemeente Olst burgemeester Appel. Veel belangrijker is natuurlijk dat het gebied rondom Olst van oudsher bekend staat vanwege de hoogwaardige appels die hier vandaan komen. De telers die nu nog actief zijn willen het ‘appelimago’ van dit gebied graag in ere houden, vandaar dat alle lopers op appels worden getrakteerd. Daarnaast is het zo dat een deel van de prijzen is gebaseerd op appels (appelsap en appeltaarten) en dat het snelste meisje uit de gemeente Olst-Wijhe haar gewicht in appels op haar school krijgt gebracht.

Na 10 jaar geven Frans en William aan zelf ook wel eens mee te willen lopen. De organisatie wordt overgedaan aan de Stichting Olst-Wijhe in beweging. Het aantal deelnemers neemt nog verder toe tot boven de 500. Een paar belangrijke veranderingen in de loop der tijd is de komst van de web-site, de elektronische tijdwaarneming en de bedrijvenloop (in 2011 al meer dan 20 ploegen).

In 2012 wordt de start en finish verplaatst van het gemeentehuis naar de Olsterhof in het historisch centrum van Olst met veel ambiance. De prijsuitreiking, die traditiegetrouw wordt gedaan door de burgemeester, vindt plaats in de muziekkoepel. De hoofdsponsor is vanaf 2012 Notariaat Roelofs. Andere belangrijke sponsors zijn de RABO-bank en de gemeente Olst-Wijhe. De overige sponsors van het jaar 2014 zijn uiteraard elders op deze site genoemd.

Vanaf 2015 werken wij samen met Stichting Olsterfeest en is de startlocatie weer verplaatst naar nabij Huize Westervoorde alwaar ook de feesttent voor het jaarlijkse Olsterfeest staat.