Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabel-letter wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).
Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Fossiele energie komt van kolen, olie en aardgas. De energieprestatie van een gebouw wordt vastgesteld met de nieuwe bepalingsmethode NTA88oo. Deze methode is gebaseerd op de Europese CEN-normen.
Energielabel woningen verplicht
Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het energielabel voor woningen is een instrument dat inzicht geeft in de energieprestatie van de woning en verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties. Dat geeft de woningeigenaar handelingsperspectief. Hiermee kan de woning verder worden verduurzaamd, energiekosten worden bespaard en het wooncomfort toenemen.
Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Er gelden enkele uitzonderingen en die vindt u op de webpagina
Voor welke woningen en gebouwen is een energielabel verplicht?.
Een koper of huurder ziet in de registratiedatabase EP-online of op de website Zoek je energielabel of voor het betreffende adres al een geldig energielabel geregistreerd is.
Het is verplicht om in verkoop- of verhuuradvertenties van een gebouw de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig afgegeven energielabel te vermelden. Is er nog geen geldig energielabel afgegeven, dan is deze vermelding niet vereist en zal er tot 1 januari 2022 niet worden gehandhaafd op deze verplichting. Is er voor het betreffende gebouw al een geldig energielabel afgegeven? Dan moet deze wel worden vermeld. Let op: tijdens het transactiemoment blijft een geldig energielabel verplicht. Hierop wordt ook vóór 1 januari 2022 op de gebruikelijke manier gehandhaafd.
Bekijk onderstaande documenten voor meer informatie over de verplichting van een energielabel.
Zijn alle woningen labelplichtig?
Voorbeeld van een Energielabel
Toelichting m.b.t. het Energielabel
Aan het definitief laten maken van het energielabel zijn kosten verbonden.
Hiertoe kunt u contact opnemen met ons kantoor.
Neem vooraf contact met ons op.
Energielabel Utiliteitsgebouwen verplicht
Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht. Het geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan 1 functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):
- kantoor
- onderwijs, zoals scholen en universiteiten
- bijeenkomst, zoals cafe's, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
- gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
- logies, zoals hotels en pensions
- sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
- winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages
- Daarnaast is het verplicht om de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig energielabel weer te geven wanneer een gebouw te koop of te huur wordt aangeboden door advertenties in commerciële media. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloopdatum van uw energielabel; de allereerste energielabels uit 2008 verliepen in 2018.
Download het onderstaande document voor meer informatie over de verplichting van een energielabel.
Welke gebouwen(delen) zijn labelplichtig?
Voorbeeld van een Energielabel Utiliteit
Toelichting m.b.t. het Energielabel Utiliteit
Aan het definitief laten maken van het energielabel zijn kosten verbonden.
Neem vooraf contact met ons op.
Meer informatie
Voor meer informatie over energiebesparing in bestaande woningen en andere gebouwen verwijzen wij u ook naar de site van het RVO