Wat is een warmtelek

Een warmtelek houdt in dat er warmte ontsnapt door of langs een raam, deur, muur of dak. Daar zitten dan mogelijk open kieren en misschien zelfs wel scheuren. En ja, het tocht dan ook in je woning of bedrijfspand. Het warmteverlies is meestal niet direct merkbaar, maar als je een hogere energierekening krijgt dan je gewend bent, dan is het wel verstandig om actie te ondernemen.

Hoe schadelijk zijn warmtelekken?

De warmte die je verliest, moet je ook weer opwekken. Dat is pure energieverspilling en dus ook zonde van je geld. Een tochtige woning voelt bovendien vaak koud aan en je kunt zelfs ziek worden. Om deze redenen raden we je dan ook aan om grondig te speuren naar zwakke plekken in je woning of bedrijfspand. Dit kun je zelf doen - als je de juiste apparatuur hebt en ermee overweg kunt - of je schakelt direct een professional in. Je weet dan zeker dat een inspectie volgens het boekje verloopt.

Waar komt warmteverlies voor?

Warmteverlies komt voor op diverse plekken in huis. Ga je even op onderzoek uit, dan voel je al misschien wat tocht bij:
- Ramen
- Deuren
- Muren
- Vloeren
- Daken
- Glaskoepels
- Langs warmwaterleidingen

Waarmee kun je een warmtelek opsporen?

Voor het opsporen van een warmtelek heb je een warmtecamera nodig. Deze zou je van iemand kunnen lenen of je koopt er zelf één. Doe je dit laatste, dan kost een goede camera al gauw een paar honderd tot enkele duizend euro. Vraag jezelf dus eerst af of dit een eenmalige inspectie waard is. Wacht echter niet te lang met het nemen van een besluit, want je verliest elke dag geld als er ergens warmte uit je woning ontsnapt. Kom je er niet uit, dan is het toch het beste om contact op te nemen met een ervaren thermograaf.

Hoe werkt een warmtecamera?

Hoe goed is je woning geïsoleerd? Dat is de hamvraag als je met een warmtecamera op zoek gaat naar openingen in een bouwwerk. Met de camera maak je foto’s van plekken waarvan je ziet of denkt dat daar warmtelekken voorkomen. De camera legt temperatuurverschillen vast. Maak je een foto, dan krijg je twee afbeeldingen te zien: op één foto staat de ruimte zoals je die gewoonlijk ziet. Op de tweede foto staat diezelfde ruimte afgebeeld, maar dan met fel oplichtende kleuren. Aan de hand van die kleuren (geel, rood of blauw) zie je waar de warmte ontsnapt.

Warmtelek opsporen: kun je dit zelf?

Hoe bedien je een warmtecamera op de juiste manier? En kun je infraroodbeelden wel goed interpreteren? Niet alle kleuren op een warmtecamera duiden namelijk op warmteverlies. Bovendien moet je ook over enige bouwkundige kennis beschikken om mogelijke problemen juist te beoordelen. Veel mensen schakelen daarom alsnog een expert in, want voor het gebruik van een warmtecamera is meestal veel ervaring en vakmanschap nodig.

Wat kost het opsporen en verhelpen van een warmtelek?

Energie- en Bouwadvies spoort warmtelekken op. Je maakt een afspraak door met ons contact op te nemen. Een inspectie kost soms enkele honderden euro’s, maar dat is volledig afhankelijk van wat er precies onderzocht moet worden. De duur van de inspectie en ontvangst van een eventuele uitgebreide rapportage tellen natuurlijk ook mee in de prijs. Houd rekening met extra kosten voor het oplossen van warmtelekken.

Hoe los je een warmtelek op?

Een warmtelek los je op door isolatie aan te brengen op plekken waar de warmte ontsnapt. Wij geven je hierover advies. Wat er precies moet gebeuren? Dat hangt helemaal af van waar een lek wordt gevonden en met welke middelen je het hersteld wilt hebben. De volgende werkzaamheden komen dan soms aan bod:
- Het plaatsen van tochtstrips of tochtslangen;
- Het isoleren van een muur, vloer of dak;
- Het dichten van (kleine) kieren met kit of ander materiaal;
- Het vervangen van glas (bijv. van enkel naar dubbel of HR++ glas);
- Het vervangen van ramen of deuren (afhankelijk van de staat van het gebouw);

In sommige gevallen bieden relatief simpele en dus goedkope ingrepen een oplossing, zoals het dichten van wat kieren met kit. Wil je grotere oppervlakken isoleren, dan kost dat natuurlijk meer en het neemt ook meer tijd in beslag. Maar hoe de conclusie na een inspectie ook luidt: het isoleren van een woning of bedrijfspand is altijd een goede investering. Zowel het wooncomfort als de waarde van het gebouw worden verhoogd!

Ben je er van overtuigt om een warmtelek op te laten sporen, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.